torstai 19. kesäkuuta 2008

Lähiökeikkaa ja Firefox 3.0

Tiistai-iltana Waldenin Henkka soitteli että hän on menossa RMJ:hin miksailemaan, joten ei pääse lähiökeikalle Vuosaaren nutalle ja pyysi tuuraamaan. No itse kun asuin siinä 300 metrin päässä ja kalenteri näytti tyhjää, niin mikä ettei. Ei siinä sitten muuta kun hyvissä ajoin nukkumaan ja yhdentoista aikaan sinne nutalle.

Nutalle saavuttuani meininki oli siinä vaiheessa, että vasta lava oli saatu paikalleen, oli kuulemma ollut ensin väärinpäin. Ei siinä sitten mitään, ei muuta kun etsimään tekniikan vastaava ja kyselemään vähän mitä kamoja siellä on. Noh, sitten Juha löytyy ja hän näyttää että heillä on Allen & Heathin GL2000 sarjan mikseri, ei siinä, tuolla samaisella tiskillä on vedetty aika monta keikka. Sitten räkistä löytyi Lexiconin multiefu ja dbx kompura ja joku Alton graafinen EQ, mutta tietenkään tuohon dbx:ään ei ollut piuhoja ja Altosta puuttui virtajohto, joten käytin ainoastaan sitä Lexiconia, vaikka en niistä edelleenkään tykkää. Mutta sillä vedetään mitä on.

Noh, piuha- ständi- ja mikrofoniosastolla oli sitten nuta-tyyliin todella vajaata ja melkein toimiva kattaus kamaa. Kitarat ja laulut mikitettiin SM58:eilla kun muita mikkejä ei ollut. Rumpumikit oli tämä Shuren PG-halpissarjaa, ja tietenkin vieläpä vajaa sellainen. Rummuista mikitettiin siis virveli ja lattiatomi omilla mikeillään, sitten kaksi etummaista tomia mikitettiin yhdellä mikillä.

Tuo basarimikki (Shure PG52) on muutenkin itsessään todella hirveän kuuloinen mikki, mutta tietenkin siitä puuttui sieluadapteri sieltä pohjasta, joten se piti vaan heittää sinne rummun sisään. Rummun sisään heitettynä ja ilman kompuraa ja gatea se oli kyllä todella toivoton tapaus. Yleensä basarimikeissä on vähän sellainen että niissä on joko helvetisti alapäätä ja vähän yläpäätä tai sitten toisinpäin, mutta tämä oli kyllä huono kompromissi kummankin osalta. Siitä ei saanut oikein yläpäätä eikä alapäätä, eli se oli pelkkää mutaa. Siinä sitten piti lähteä siihen että ensin korostat sieltä sitä 1khz alamiddle ruuvista (ylempää ei voinut kun siinä loppui taajuuden säätövara kesken), 5-6khz ylämiddlestä ja sitten vielä ylähyllyä, kaikki kello kolmeen. Ja mittari tietenkin hakkaa clippausta.

Niin, mutta tietenkin unohdin mainita että nuta-tyyliin näitähän ei oltu vielä saatu kuuluviin vasta kun puolisen ennen tapahtumaan kun liitännöissä oli ongelmia. Ensinnäkin PA:sta ei kuulunut mitään, eikä monitoreista. Kaukokaapelissa ei ollut vikaa, sillä kamaa tuli sisään mikserille, mutta mitään ei tullut ulos. Sitten kun saatiin, niin subbarit oli kytketty jotenkin todella mystisesti että kun paneroi kanavan kokonaan vasemmalle, niin se ei tullut lainkaan subbareista, kummatkin subbarit oli reititetty oikealle. Eli tämän takia oli sitten pakko vain vetää monona, oli vähän heikon kuuloista muuten. Lisäksi siinä ekan (turhan) soundcheckin jälkeen käytettiin varmaan 20 minuuttia PA-piuhojen vaihteluun, kunnes huomasin kokeilla oliko CD-soittimen piuha rikki. Olihan se. Noh, mulle saatiin katos justiinsa vähän ennen kun alkoi satamaan. Tietenkin koko tapahtuman ajan satoi aivan kaatamalla ja jengi lähti aika hyvällä sykkeellä liikkeelle kun tuli sellainen myrskyryöpsähdys taivaalta, eli ei ollut mikään tavallinen tihkusade.

Ekana lauteille astui Junnu Vimma 2008 voittaja, Sukupuu. Kokoonpano oli aika absurdi, rumpali, basisti, multi-instrumentalisti (kitara-melodica-koskettimet) ja huilisti, ei vokaaleita. Jumantsuikka kun pojat soitti hyvin, mutta olivat tosi ujon tuntuisia poikia. Jos jaksavat vaan vääntää vielä 12 vuotta yhdessä, niin noista tulee vielä jotain, kuulin ohimennen joltakin äidiltä että pojat soittavat popjazzissa. Antaa varmaan vähän osviittaa soittotaidosta.

Sen jälkeen alkoikin tämä metallikimara, eka tuli joku blackmetal-bändi, hitto kun se laulaja veti hiljaa. Murisi hiljempaa kuin se puhui puheäänellä. Sitten tuli muutama jotain korvasta sisään ja toisesta ulos, sitten tulikin aika tiukan oloinen 70-luvun rockia soittava bändi (nimi unohtui), mutta meininki groovasi aika lujaa. Sitten tuli joku mörrimöykkymetallibändit ja todella tiukan kuuloinen speedmetalbändi, harmi että unohdin bändin nimen.

Mutta sitten illan ehdoton kohokohta oli ROCTUM! Ei jumalauta noi jätkät oli niin vastenmielisen näkösiä, että niille ei voinut kun nauraa vedet silmissä! Lavashow oli aivan mahtavuutta. Tietenkin kun meiltä loppui langalliset mikit kesken, niin annoin sellaisen langattoman sille laulajalle. Nuo Omnitronicin langattomat oli uusi tuttavuus ja yllättävän toimivan oloiset, gain before feedback oli hyvä ja volyymiä riitti, mutta en kuitenkaan silti ostaisi niitä itse kun ei ole kuin tuo muutaman tunnin käyttökokemus niistä ja varsinkin kun nämä Suomen langattomat taajuudet siirtyvät mobiilitv:n käyttöön.

Tietenkin kun sille pikkusialle antoi sen langattoman niin sehän innostui ja lähti juoksemaan lavalta pois yleisön joukkoon ja pyörimään takani olevalle märälle ruohomäelle. Mahtavuutta, menen katsomaan toistekin joskus.

Näiden jälkeen tuli vielä joku paikallinen bändi, ei voi muistaa. Ainoa mitä muistan oli että laulaja revitteli pyöräänsä "Fuck the fuel economy" nimisen biisin aikana.

Noh, sitten tämä Juha tuli siihen jossakin toisen esiintyjän aikana desibelimittarin ja jonkun meluluvan kanssa pyörähtämään ja sanoo että meillä on 70dB:n meluraja. Sanoin että et voi olla tosissasi, pelkästään jo rummuista tulee ilman mikkejä sen verran. Yritin siinä sitten himmailla parhaani mukaan, onneksi kaikki bändit oli "vaan" kovaäänisiä rock/metallibändejä. Luin sitten loppuillasta sen paperin siinä jossain vaiheessa kun Juha oli häipynyt ja siinä luki jotain tyyliin "asuinalueella lähimmille asuintaloille saa tulla 70dB", kävin siinä sitten vikan esiintyjän aikana siellä lähimmällä asuintalolla mittaamassa. 71dB. Riittänee. Tiskillä tuli 95dB

Noh, ilta ohi, kamat kasaan ja himaan. Siinä kun oli sen 9 tuntia seissyt melkein kokoajan, niin hieman väsytti, joten menin nukkumaan. Tietenkin tämän keikan takia unohdin täysin Firefoxin download-dayn, eli en päässyt osallistumaan siihen maailmanennätykseen. Mutta kävin lataamassa sen silti, mutta helvetti kun alkoi heti vituttamaan tää uusi Firefox, puolet meikäläisen liitännäisistä ei toimi (kuten Customize Google, Download Manager Tweak, Suomen kielen oikoluku ja Tab Mix Plus) ja varsinkin se meikäläisen suosima Firefox 1.5 default-teema, Winestripe, ei toimi.

edit pari tuntia myöhemmin: aika nopeeta toimintaa, sain kaikki liitännäiset paitsi Download Manager Tweakin toimimaan pienen googletksen jälkeen, mutta Winestripeä en, kun se kehittäjä sanoi sivuillaan ettei edes aio tehdä siitä FF3.0 yhteensopivaa, löysin sitten kuitenkin StrataStripe nimisen teeman mikä on yhdistelmä 1.5 ja 3.0 teemaa. Kelpaa mulle.

Ei kommentteja: