torstai 24. toukokuuta 2018

Aikamoinen Catch 33 - Peruspalvelut vaativat asukkaita, mutta asukkaat vaativat peruspalveluita

Olen asunut nyt 3 vuotta Pukinmäessä, ja Pukinmäki on ihan aikuisten oikeesti aika perseestä noin alueena. Täällä on turvallista liikkua joo, mutta lähinnä siitä syystä että täällä ei ole oikein mitään tekemistä. Heti kun lähdet Puksun juna-asemalta pois tänne kaupungin omistamille HEKA KOILLINEN -kämpille, niin tää on vähän niinkun kaukana kaikesta ja ainoa mitä tässä on lähellä on koulu, kirjasto, urheilukenttä ja bussipysäkki. Sinä ne suunnilleen onkin.

Ihmettelen suuresti miten kaupungin asuntojen lähimmät peruspalvelut (kauppa, apteekki jne) ovat yli kilometrin päässä. S-Marketiin on 1.3km ja K-Market, Alepa ja R-Kioski ovat 1.2km päässä. Vaikka vielä olen lapseton, niin itse en uskaltaisi lähettää omaa lastani 40 minuutin kauppamatkalle yksin. Yhtään ravintolaa ei ole lähellä, ja tuo luonasravintola Kaari joka tuossa lähellä, niin se menee arkisin kiinni klo 14. Lähimmät pidempään auki olevat ravintolat ovat tuolla Pukinmäen juna-asemalla tai Kehä I varressa (McDonald's ja Burger King, yöks). 

Tässä vieressä kuitenkin ON eräs laajennuskelpoinen paikka, noin 300 metrin päässä. Kaavoituskartassa näkyy numerolla 37070. Alla havainnekuvat:



Joten minäpä päätin 15.5.2018 lähettää asiasta palautetta virallisia reittejä Helsingin kaupungin sivujen kautta. Palautteeni kuului:
Hei. Olen nyt asunut Pukinmäessä Helsingin kaupungin kämpässä Pukinkujalla nyt reilut 3 vuotta (Helsingissä kolmattakymmenettä vuotta) ja omasta mielestäni on käsittämätöntä, että kirjastoa ja bussipysäkkiä lukuunottamatta kaikki peruspalvelut (posti, kioski, kauppa, juna, ravintolat) ovat kilometrin päässä. Tuossa Pukinmäen matonpesupaikan vieressä on helvetin iso läntti heinäpeltoa ja vieressä iso parkkipaikka. Miten olisi jos siihen rakentaisi jonkun pienen kaupan tai ostarin?
Sain sieltä 24.5.2018 vastauksen asemakaavoituksen arkkitehdiltä Joakim Kettuselta jossa luki näin:
Hei
Pyrimme parantamaan palvelutarjontaa ja tukemaan täydennysrakentamista alueella. Suurempi asukasmäärä voisi mahdollistaa uusia liiketiloja tulevaisuudessa. Uudessa yleiskaavassa on myös Pukinkujan ympäristöön hahmoteltu lisärakentamismahdollisuuksia. 

linkki karttapalveluun:
http://paikkatietovipunen.hel.fi:10058/link/4uShf1

Aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.
Olenko mä oikeasti ainoa, kenen mielestä tämä on hieman outo lähestymistapa, jolla saadaan aika outo Catch-33 tilanne? Eli alueelle tarvitaan enemmän asukkaita jotta sinne voidaan rakentaa peruspalveluita, mutta jotta alueesta saadaan houkuttelevampi, siellä pitäisi olla niitä peruspalveluita. Plus tuo Joakimin linkittämä linkki oli rikki, eli sieltäkään en saanut lisäinfoa.

Saas nähdä miten käy, joutuuko asumaan vielä 10 vuotta ennen kuin loputkin peruspalvelut täältä ajetaan alas. Pukinmäessä ei nääs ole enää edes pankkiautomaattia, se lähti pois tuossa vuosi sitten.

Ei kommentteja: